dinsdag 29 maart 2016

Portugal maakt het 9. Creatief met kurk II

Hoewel er - afhankelijk van de mode - wel wat schommelingen in de markt zijn, is de flessenkurk nog altijd goed voor 70% van de omzet van de Portugese kurkindustrie. Producenten van goedkopere wijnmerken kiezen vaak voor een synthetische `kurk´, maar wijn van een beetje naam wil een echte kurk in de fles. De consument associeert kurk met kwaliteit. En dat moet dan wel een goede kurk zijn. Over een bedorven fles huiswijn van AH of de Hema (als daar al een kurk inzit) is wel heen te komen, maar als je pinot noir van Romanée-Conti 1945 van 10.000 € per kistje zuur uit de fles plonst, is de beer los! De kurk is de laatste tijd weer in opkomst. Hij is voor 100% recyclebaar en door moderne technieken in de kurkindustrie - o.a. stomen - komt die bedorven fles wijn (kurksmaak) bijna niet meer voor.


 Van de overige 30% geproduceerde kurk maakt men, zowel in Portugal zelf als in de landen die kurk importeren een enorme verscheidenheid aan producten: Bekende, zoals dobbers en andere drijvers, hakken en zolen voor schoenen, kurkvloeren en wandbedekkingsplaten, linoleum (zie vorig artikel), prikborden, onderzetters en pakkingen voor motoren, muziek- en laboratoriuminstrumenten, maar ook een sterk groeiend aantal nieuwe toepassingen. Tussen 2012 en 2014 zijn alleen al door de `Grupo Amorim´, de grootste kurkproducent van Portugal 42 nieuwe patenten geregistreerd.

olieslurper van `Amorim´

Zoals `Corksorb´, olie-absorberende korrels op kurkbasis, die ingezet kunnen worden bij grote olierampen, zoals in de Golf van Mexico en die 9 keer meer olie opzuigen dan de tot nu toe gebruikelijke minerale `olieslurpers´ en bovendien geen druppel water opnemen. Amorim was het enige Europese bedrijf dat in 2010 werd uitgenodigd om een oplossing te presenteren voor het opruimen van die enorme olielozing. Jammer genoeg was `Corksorb toen nog in ontwikkeling, maar er werden wel internationale contacten gelegd en het product, dat ook uitstekend dienst doet in garages en op vliegvelden, wordt al in 30 landen verkocht. In 2012 ontving Amorim de innovatieprijs van COTEC voor het product.

Een andere - ook van Amorim - is een mengsel van kurk met cement (Corkland), waarvan cement (muurafwerking) of  beton gemaakt kan worden dat tot acht keer lichter is dan normale beton en die ook nog eens scheurvrij en geluid- en warmte-isolerend is. Het product is onder andere en met goede resultaten uitgeprobeerd op het racecircuit van Valencia.

ontdwerp Tiago Sá da Costa

Ook de designers hebben de kurk (her)ontdekt. Er zijn al complete meubellijnen ontworpen: stoelen van Soraia Rangel en Alexander Caldas, unieke lampenkappen van Tiago Sá da Costa, maar ook ecologische design tassen van `Pelcor´ of `Love in Cork´, die ook standaards en beschermkappen voor tablets maakt.
Zelfs voor mode-ontwerpers wordt kurk een product om rekening mee te houden. Er bestaat al `kurktextiel´ en textiel waarin kurk verwerkt is. Lekker warm (of juist koel?). En met een paraplu van kurk kun je ook wel over straat.

`Archer´ skateboard

Maar ook skateboards, zoals de `Bioboard´, een driewielige skate van eigen bodem (Vila Nova de Gaia), of de in Australië - maar wel met Portugese kurk - geproduceerde `Archer´ skateboards, zijn al  `heruitgevonden´ met kurk: licht en duurzaam. En niet te vergeten: de surfplank. In 2014 ontwierp kampioensurfer Garret McNamara (zie `De hoogste golf ter wereld´) met topdesigners van Mercedes een surfplank die voor het grootste deel uit kurk bestaat: Een raceplank! 
            
Garret McNamara met zijn ´kurkplank´

1 opmerking:

  1. Ik vind kurk altijd onwijs fijn om aan te raken, haha. De textuur is heel zacht. Maar misschien heb ik een kurk-fetisj, wie weet. Leuk dat kurk zo veelzijdig ingezet wordt. Wist niet dat kurk volledig recyclebaar is, ook nog eens goed voor het milieu dus.

    BeantwoordenVerwijderen