zondag 22 februari 2015

Portugallig 14. Lissabon, de verboden stad

`Waar maak je je druk om, man. Je hebt zelf geen auto en je woont niet eens in Lissabon. Kom je er eigenlijk wel eens?´ Ik hoor het je zeggen, maar dat is nu precies het probleem met die babyboomers. Idealisten, maar daarnaast - met name de Nederlandse - pathologische betweters: `Mijn naam is Portugeest en wel hierom´: Vanaf 15 januari jl. is een groot deel van de binnenstad van Lissabon op werkdagen tussen 7,00 en 21.00 uur niet meer toegankelijk voor auto´s die voor het jaar 2000 gemaakt zijn en in een nog groter gebied daar omheen die met een bouwjaar voor 1996. Deze auto´s zijn volgens het stadsbestuur te vervuilend en omdat Portugal de waarschuwing heeft gekregen dat de kwaliteit van de lucht in hun grote steden niet aan de Europese normen voldoet, dacht men op deze manier verder gezeur en boetes te voorkomen.`Daar lijkt me niets mis mee, zul je zeggen `Hoe minder vervuiling, hoe  beter toch?´ Maar als je weet dat volgens recente onderzoek de gemiddelde leeftijd van het Portugese wagenpark 15 jaar is en er een miljoen auto´s van voor 2000 op de weg zijn, zul je moeten toegeven dat deze `milieumaatregel´ onbehoorlijk discriminerend is. Wie geen nieuwe(re) auto kan betalen mag de binnenstad niet meer in. De eerste boetes zijn al uitgedeeld.


werkdagen van 7 - 21 uur

Utgezonderd van de maatregel zijn de auto´s van bewoners, voertuigen voor noodgevallen (brandweer, ambulance en politie), historische auto´s (?), militairen en gevangenentransport.
Taxi´s mogen ook, want ook taxi-eigenaren hebben al jaren geen geld om hun auto te vernieuwen.
Andere kleine ondernemers, denk aan bijvoorbeeld muzikanten, catering, toelevering van winkels en horeca, verhuizers en natuurlijk de klussensector, vaak met een klein inkomen en een niet al te nieuwe auto, worden zwaar gedupeerd door het straatverbod.

Er is veel protest tegen de toegangsbeperkingen. Ik laat de voorzitter van de Automóvel Club Portugal (ACP), de Portugese ANWB, Carlos Barbosa, even aan het woord: "We zijn het er allemaal over eens dat het nodig is om de vervuilende uitstoot in de steden te verlagen. Maar we weten ook allemaal dat we de problemen bij de wortel moeten aanpakken en niet op een `hap snap´ manier, Het verbod op de circulatie van voertuigen ouder dan 2000 in het centrum van Lissabon demonstreert in beginsel een diepgaande minachting van B & W voor de minst begunstigsten. (...)  Het choceert om van een college dat zoveel vertoon maakt van haar humanisme, maatregelen te zien die alleen de rijken bevoordelen die geld hebben om hun auto te vernieuwen". Hij wijst er verder op dat als je het probleem van de vervuiling van de binnenstad professioneel wilt aanpakken, je parkeerplaatsen bij de ingangen moet aanleggen en een goed openbaar vervoersnetwerk. Pas daarna kun je met een gerust geweten het centrum voor autoverkeer afsluiten.

Protestoptocht

Ik dacht zelf nog: `Als je dan met alle geweld toch even snel een maatregel wilt nemen, omdat er Europese boetes op de loer liggen, waarom dan niet zoals in Athene: De ene dag mogen auto´s met een nummerbord die met een even getal beginnen de stad niet in de andere dag met een oneven. Eerlijk en ook nog makkelijk te controleren (niet voor niets hebben ze daar de democratie uitgevonden) en je kunt ook op die regel elke gewenste uitzondering maken.´


Op 1 februari maakte een protestoptocht van tientallen door de nieuwe wet uitgesloten auto´s met een gangetje van tien kilometer per uur een ronde door de `verboden stad´. Dat leidde tot flinke opstoppingen, Er zijn meer acties beloofd. Er is een klacht ingediend bij de `Provedor de Justiça´, een entiteit die controleert of administratieve processen volgens de regels verlopen, op grond van het feit dat een dergelijk besluit in plaats van B & W door de gemeenteraad moet worden genomen en er zijn processen bij de rechtbank in voorbereiding, op gronden van discriminatie en het gelijkheidsbeginsel.

Het is verbazingwekkend dat de burgemeester van Lissabon, António Costa, die afgelopen najaar werd gekozen tot secretaris-generaal van de `Partido Socialista´ (PS), zeg maar de Portugese PVDA, een dergelijk besluit heeft kunnen nemen.
Deze man is er van overtuigd dat hij na de komende verkiezingen premier van een links meerderheidskabinet wordt, dat het helemaal anders gaat doen. Geeft te denken voor de toekomst.

 

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten