woensdag 19 augustus 2015

Portugal maakt het 5. De hoogste golf ter wereld

"De kust van Hawaï heeft hoge golven", zegt de Hawaiiaanse surfkampioen Garret McNamara in een interview , "maar nergens ter wereld vind je zulke hoge golven als in Nazaré (Portugal). En dan ook nog eens het hele jaar door. Nazaré heeft alles in zich om de wereldhoofdstad van de gigantische golven te worden." Hij vindt dat de Portugese surfstranden goed toegankelijk zijn en dat het land in vele opzichten op Californië lijkt, maar het verblijf is veel goedkoper, het eten geweldig en - misschien nog wel het belangrijkste - er zijn hier geen bijtgrage haaien.


McNamara 2011

                                 https://www.youtube.com/watch?v=q6ubctGE3Vc

McNamara, die zijn domicilie op Hawaï heeft, verdeelt zijn tijd tussen die bakermat van de surf en Nazaré waar surflessen geeft en natuurlijk heel veel zelf surft. Op 8 november 2011 vestigde hij een wereldrecord dat werd opgenomen in het `Guiness Book of Records´ door voor `Praia de Norte´ in Nazaré een golf van 28 meter hoog te (be)surfen. In 2013 verbeterde hij dit record (niet officieel) op een golf die nog twee meter hoger was.
Op 11 december van het vorig jaar werd hij verslagen door de Fransman Benjamin Sanchis die met harde wind zijn hachje waagde op een golf van 33 meter hoog. "Ik ben erg blij dat ik nog in leven ben", was het voornaamste dat hij uit kon brengen, toen hij geïnterviewd werd na zijn zege. Als je nog geen hoogtevrees had, zou je het er subiet van krijgen: Stel jezelf eens voor met je blote voeten op een wankele surfplank op het randje van een flat van 11 verdiepingen. Een flat die zich ook nog eens als een dolle olifant voortbeweegt. Een nachtmerrie!




                                 https://www.youtube.com/watch?v=Ya-ug4SFCWU

Die huiveringwekkend hoge golven in Nazaré worden gelanceerd door de zogenaamde `Canão de Nazaré´, het Kanon van Nazaré,  een onderzeese rotsformatie die 500 meter voor de kust op een diepte van 50 meter begint en 211 kilometer verder op 5000 meter diepte in de Atlantische Oceaan eindigt. Een uniek geologisch verschijnsel dat het mogelijk maakt dat de golven zonder omvang of energie te verliezen kunnen aanrollen tot vlak voor de kust.

Maar de Portugese stranden zijn er niet alleen voor waaghalzen van wereldformaat. Volgens McNamara heeft Portugal ook  bijzonder veel te bieden aan surfers van lagere golven. Bovendien heeft het, voor het strand van Figueira de Foz, de langste golf van Europa.

In de jaren ´90 van de vorige eeuw, toen ik nog in Nederland woonde, ging een van mijn buurmannen minstens één keer per jaar een weekje windsurfen in Noord-Portugal. Hij kwam altijd met enthousiaste verhalen terug Ik had er geen idee van dat je er ook `echt´, zoals in Californië kon surfen, tot we, met ons zoontje in de wandelwagen door het `Parque de Cidade´ in Porto naar het strand van Matosinhos wandelend, een surfschooltje in een houten barak tegenkwamen. Een paar jaar later zag je al tientallen surfers als een groep zeekoeten in hun zwarte pakken door de branding peddelen, op zoek naar een mooie golf. Ik zag vanavond op het internet dat er in Matosinhos nu al zes surfscholen zijn en dat heeft nou niet echt het geweldigste strand van Portugal. Je ruikt er bijna altijd de aangebrande olielucht van de Galp-raffinaderijen.

wachtend op een golf in Matosinhos

Volgens de `Associação Nacional de Surfistas (ANS)´, de Nationale Surfbond heeft Portugal inmiddels 20.000 surfers. "Het surfen is geëxplodeerd", zegt McNamara: "En de nieuwe generatie surfers kent al een aantal erg goeie surfers, zoalsVasco Ribeiro (wereldkampioen van de junioren), Frederico Morais en Nic von Rupp. Surfers van wereldklasse."
Die spectaculaire groei is goed zichtbaar in het aantal bedrijven, zoals winkels, fabriekjes en surfscholen, dat alleen al in dit jaar met 13 procent is toegenomen. De omzet van de surfbizzniz in 2014 bedroeg 400 miljoen Euro.
"Het belangrijkste nu is om de wereld ervan bewust te maken wat hier allemaal is. Promotiecampagnes voeren om te laten zien wat voor spectaculair  surfland Portugal is", vindt McNamara. De 47-jarige surfer heeft het nog niet opgegeven om een nieuw record te vestigen en heeft  samen met designers van Mercedes een nieuw wapen voor de strijd ontworpen: Een superlichte surfplank van kurk.

wordt vervolgd in `Surf Cities´, Portugal maakt het 12

     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten