donderdag 20 februari 2014

Bijzonder Portugees 1.Soep!

Soms, als het gesprek over eten ging, ontwaakte mijn opa plotseling uit zijn lethargie en sprak met glunderogen: "Ja, maar lekkere soep is óók lekker!" Hij had een Portugees kunnen zijn: Voor de meeste Portugezen is een lunch zonder soep zoiets als aan het werk moeten zonder koffie voor de Nederlander.


In de restaurants en snackbars waar geluncht wordt staat soep op het menu. Soep van de dag. In de grote `shoppings´ zijn zelfs speciale soeprestaurants waar drie grote ketels op het vuur staan, zodat je kunt kiezen. Eén daarvan is meestal gevuld met de beroemde soep van Noord-Portugal, `caldo verde´ (groene soep), die tegenwoordig zelfs bij de Portugese Mc.Donald´s op de kaart staat.
Deze soep wordt simpelweg gemaakt van gesneden couve-galega (gallicische kool), die hoge koolplanten die hier bij iedereen in de tuin staan, aardappels en een scheutje olijfolie. Een paar schijfjes chouriço op je bord, soep eroverheen en je eet je gegarandeerd een volle maag, zeker als je er ook nog `broa´ (maisbrood) bij eet. Op bruiloftsfeesten wordt op het eind vaak `caldo verde´geserveerd om de laatste gaatjes te vullen (en om een beetje te ontnuchteren voordat je in de auto stapt). Zoiets als een `bakkie opsodamieteren´ in Nederland.

couve-galega
caldo verde













Toen ik nog maar kort in Portugal woonde, in een flatgebouw, dacht ik dat de buren rondom mij speciaal de zondagavond uitkozen om schilderijen op te hangen. Tussen negen en elf uur hoorde ik niets dan boormachines. Mijn vrouw moest erg lachen toen ik daar een opmerking over maakte: "Nee joh, dat zijn staafmixers. Iedereen is voor de hele week soep aan het maken."
Leuk woord hebben de Portugezen voor staafmixer: `varinha mágica´, wat letterlijk toverstokje betekent. Het koelkastdoosje waar de soep in moet, wordt steevast een `tupperware´ genoemd.

Soep is gezond en goedkoop. Je kunt er alle groenten die je overhoudt in kwijt. Zelfs het restje sla kan erbij. Nog een paar aardappels, het toverstokje erdoor en "hoppa, sopa", wat een lekkere soep hebben we weer. Als arbeidsvitamine dit `soepliedje´ van Adriana Partimpim (Brazilië)  http://www.youtube.com/watch?v=iHXwX7h_TBs

Jammer dat soep (van kool en aardappels voor zoveel mensen, met name ouderen, tegenwoordig zo´n beetje de enige dagelijkse warme maaltijd is. Zij zouden ook wel eens een paar sardientjes of een lapje rundvlees lusten, maar daar kunnen ze in de supermarkt alleen maar naar kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten