donderdag 27 februari 2014

Portugallig 3.Minimum loon

Vandaag weer eens bij het Portugese nationaal bureau voor de statistiek (INE), Pordata en een paar recente (betrouwbare) kranten langs: Wat verdien je in Portugal in de particuliere sector en om te beginnen, hoe zit het met het minimum loon.


In 2013 was het minimum loon in Portugal 485€ bruto per maand. Voor 2014 is geen verhoging in zicht. In Nederland ontvangt men vanaf 1 juli 2013 1477,80€, ruim drie keer zoveel dus. In Portugal verdient ruim 10% van de werknemers het minimumloon, in Nederland slechts 5%.
Een systeem van minimum jeugdlonen bestaat in Portugal niet, dus die hoeven we niet te vergelijken. Wel bestaat er een lagere stage-werkplekvergoeding.

Het minimum loon in Portugal is altijd erg laag geweest. In 2000 bijvoorbeeld was het nog maar 318€, maar door jaarlijkse verhogingen begon het toch een beetje de goede kant op te gaan. Nu staat het al vanaf 2011 geblokkeerd op 485€ en de prijzen stijgen rustig door.
Terwijl van alle kanten - met name ook door de werkgevers - geroepen wordt dat het minimum loon omhoog moet, al is het maar met een paar procent, vindt de Trojka dat er nog best wat af kan, zodat Portugal (nog) beter kan concurreren. Men beseft kennelijk niet dat er al lang grenzen zijn overschreden beneden welke werknemers niet of nauwelijks nog te motiveren zijn tot productiviteit: Niet of veel minder uitbetalen van overuren, legale `lay off´s´, afpakken van 4 feestdagen, een violente verslechtering van de rechtspositie, met name op het gebied van het ontslagrecht (Codigo de Trabalho) en forse belastingverhogingen.
De regering heeft eerdere, vage beloften tot verhoging van het minimum loon weer ingetrokken en maakt zich er vanaf met de uitspraak dat "De werkgever best wat meer mag betalen als hij dat wil". Dat leidt natuurlijk nergens toe, met name niet in de bouw- en de landbouwsector.

Nog even over die 485€ per maand. Je begrijpt dat je daar als gezin niet van kan leven, zelfs al je daar geen belasting over hoeft te betalen. Een tweekamerappartement kost al gauw tegen de 300€ aan huur (er bestaat geen huursubsidie in Portugal) of hypotheekaflossing, dan de electriciteits- en waterrekening nog...
De partner moet dus ook werken en dat zie je aan de cijfers: In Portugal werkt 63% van de vrouwen en - uit noodzaak - 70% van de vrouwen met kinderen van 0 tot 5 jaar. Terwijl in Nederland slechts 20% van de gehuwde of samenwonende vrouwen een voltijd baan ambieert, is dat 80% van de Portugese vrouwen.

Kinderbijslag is in Portugal afhankelijk van je inkomen. De normen zijn in de afgelopen jaren zodanig verzwaard, dat een gezin waarin beide partners het minimum loon verdienen, daarvoor al niet meer in aanmerking komt.
Vroeger werden de kinderen na schooltijd door oma opgevangen, maar omdat ook de Portugese maatschappij verandert, is dat niet altijd meer mogelijk. Crêches zijn duur en er zijn er veel te weinig. Dan maar een `ama´ (opvangmoeder), maar die moet ook betaald worden.

Drie dagen geleden stond er nog een bijzonder portugallig nieuwtje in de krant: Uit loonopgaven  (4,71 miljoen stuks) is gebleken dat tussen 2010 en 2012 750.000 Portugese families beneden de inkomensgrens van 10.000€ per jaar zijn `gevallen´ (715€ bruto per maand ex. vakantiegeld en eindejaarsuitkering). Dat brengt deze inkomensgroep op 3,4 miljoen, 66% van het totaal aantal families in dit land. Die zitten nu allemaal in de laagste belastinggroep van 14,5%.
Ik stelde me premier Passos Coelho voor als een Hansje Brinker: Die komt vingertjes tekort!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten