woensdag 7 januari 2015

Portugallig 12. Quanto custa...? Hoeveel kost...?

Toen ik tijdens de kerstvakantie probeerde een beetje orde te scheppen in de berg krantenknipsels die ik in het afgelopen jaar heb verzameld, kwam ik dat artikel tegen waarin, naar aanleiding van een rapport van Eurostat, wordt beweerd dat Portugal een van de goedkoopste landen van Europa is. Dat, gevoegd bij het idee om eens schoon schip te maken in het nieuwe jaar en de wens van andere gezinsleden om de fruitschaal weer voor zijn oorspronkelijke bestemming te gebruiken (Ik verzamel er al maanden kassabonnen van de supermarkt in), gaf me de moed om nu eindelijk eens aan dat artikel over de prijsverschillen tussen Nederland en Portugal te beginnen. Ik was er al bang voor - en daarom stelde ik het telkens weer uit: Dat is nog niet zo gemakkelijk.


Vaak is het appels met peren vergelijken. Bijvoorbeeld: In Portugal betaal je weinig wegenbelasting, maar de tolwegen - en die zijn tegenwoordig niet meer te vermijden - zijn erg duur. In Nederland wordt gas in kubieke meters berekend, in Portugal sinds 2008 - om de afrekening voor de consument zo ondoorzichtig mogelijk te maken - in kilowattuur. In Portugal betaal je voor de basisschool geen schoolgeld, maar je moet wel zelf alle boeken, schriften, pennen en zelfs de handarbeidmaterialen kopen. Zelfs een koe wordt in beide landen op een andere manier uitgebeend. De Portugese `bife´ is beslist geen Nederlandse biefstuk en die laatste vind je niet bij de Portugese slager.

Bij de Nederlandse slager...

en zijn Portugese collega



`Toch maar proberen´, dacht ik. Laten we in ieder geval maar eens bij de supermarkt langsgaan. Volgens Eurostat is die hier gemiddeld 10% goedkoper dan in Nederland. Voor Nederland snuffelde ik rond op de pagina´s van Deka, Coöp en C1000, voor Portugal had ik mijn fruitschaal vol bonnetjes die ik vergeleek met de prijzen van de grootste Portugese super `Continente´.

                                                               Portugal                                  Nederland

1 kg. aardappels                                   € 0,35                                     € 0,45

Groenten bleek geen doen, vanwege de seizoensverschillen

1 kg. bananen                                       € 0,99                                     € 1,70

1 kg. witte rijst                                      € 0,75                                     € 0,90

1 liter houdbare melk                          € 0,62                                     € 0,60

6 eieren                                                  € 0,84                                     € 0,90

Brood is lastig, want de meeste Portugezen eten geen `pao de forma´ , brood uit een `vorm´ , zoals de Nederlanders, maar broodjes. Vergelijk 1 kg. Broodjes met  1 kg. gewoon bruin brood:           

1 kg. brood                                             € 2.07                                     € 1,85 (uitg. van 800 gr. per brood)

1 liter spijsolie                                       € 1,25                                     € 0,79

250 gr. koffie                                         € 2,59                                     € 2,67

1 kg. witte suiker                                  € 1.09                                     € 1.04

1 kg. (hele) kip                                       € 4,30                                     € 6,00 - € 8.00

1 kg. rundvlees                                      € 6,40                                     € 6,40 (!)

1 kg. varkensvlees                                 € 4.00                                     € 5,80
Ik koos voor de goedkoopste producten voor dagelijks gebruik, maar geen aanbiedingen en kiloknallers. Je ziet dat de verschillen niet echt groot zijn. Levensmiddelen als kaas en yoghurt zijn moeilijk te vergelijken, omdat ze teveel verschillen, of anders verpakt en gebruikt worden. Zonder daarvan een lijstje te maken, durf ik met zekerheid te beweren dat vis veel goedkoper - en verser - is in de Portugese supermarkten.
Berekening van de electriciteitsprijzen is in beide landen een heel gedoe. Ik sta er niet honderd procent voor in, maar in Portugal kost een kilowattuur, inclusief vaste kosten en BTW ongeveer 19,6 eurocent (dat is boven het Europees gemiddelde), in Nederland 22,3 eurocent. Water kost in Portugal € 1,15 per kuub, in Nederland gemiddeld € 1,50. Tot slot de benzine. Eergister kostte een liter loodvrij in Portugal ca. € 1,20 (inclusief de nieuw verzonnen belasting), in Nederland € 1,36. Openbaar vervoer is in Portugal veel goedkoper dan In Nederland, maar een prijsvergelijking is moeilijk te maken, omdat de tarieven op een heel andere manier worden berekend.
Om een echt goed beeld te geven, zou je nog veel meer moeten vergelijken: Kleding en schoeisel, gezondheidszorg en medicijnen, onderwijs, huur- en koopprijzen van woningen, onroerende zaakbelasting enzovoort, maar dat vereist een heuse studie en uw Portugeest moet ook nog bomen omzagen, aardappels poten en ´s avonds zijn sokken stoppen. In ieder geval kunnen er nu weer appels in de fruitschaal.
De berekeningen van Eurostat zullen wel kloppen, maar daarin worden bijvoorbeeld ook de prijzen van de horeca meegenomen, die 23% onder het Europese gemiddelde liggen. Dat is prachtig voor de toeristenindustrie, maar van weinig nut voor de sappelende Portugees. De boodschappen zijn in Portugal misschien wat goedkoper dan in de Nederlandse supermarkt, maar de Portugezen hebben heel wat minder te besteden. Het minimumloon (na vijf jaar te zijn bevroren, eindelijk met 20 Euro verhoogd) bedraagt 505 Euro per maand, een bijstandsuitkering voor een alleenstaande € 178,15 en voor een gezin met twee kinderen €320,66 per maand. Moet je eens kijken wat je daarmee in je winkelwagentje kunt gooien nadat je huur, water en electriciteit hebt betaald! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten