`Paus´ heet deze band uit Lissabon, maar dat heeft niets te maken met de geestelijk leider van de rooms-katholieke gemeenschap. `Paus´ betekent stokken in het Portugees - voor de hand liggende naam als je twee drummers hebt. `Mitra´, de naam van hun derde cd, die in februari van dit jaar uitkwam, betekent echter merkwaardig genoeg mijter. Toeval?
https://www.youtube.com/watch?v=mNPY4-0Xjj0
`Pela Boca´ van de cd `Mitra´In slang, turbotaal, of hoe je `nieuwe taal´ ook wilt noemen, betekent `mitra´ binnen een groep een nieuwe gewoonte introduceren, een punt zetten dus en dat is het uitgangspunt van dit nieuwe album: Meer groove, meer zang dan op de vorige cd´s, hoewel je niet kunt zeggen dat de groep echt een andere weg inslaat.
`Os (de, the) Paus´ maakt vooral vitale muziek, niet gehinderd door (zelf) opgelegde stijl regels, timmeren de siamese drummers Helio Morais en Joaquim Albergaria de basis met hun tribale ritmes, gevolgd door de strakke bas van Makoto Yagiu en de ruige elektronische melodieën van toetsenman (soms een elektrisch gitaartje) Fábio Jevelim. Af en toe wordt er gezongen, onverstaanbare teksten, die onderdeel vormen van de muziek en die je maar moet opzoeken op het internet: "Wat ons bindt, is onze honger, onze dorst" (Pela Boca, Mitra). Ook de zang klinkt tribaal. `We zijn gaan zingen om uit onze comfort-zone te komen´, zegt een van de bandleden in een interview.
`Corta Vazas´ van de cd `Clarão´ in de studio
De groep werd in 2009 opgericht en heeft er al heel wat optredens in binnen- en buitenland opzitten. Ze speelden op het festival `All Tomorrow´s Partys´ in Londen, South by Southwest in Texas en Primavera Sound in Barcelona. In 2015 traden ze vier keer in Nederland op: Paradiso, EKKO (Utrecht), Vera (Groningen) en op Paaspop in Schijndel. Ook in België hebben ze hun sporen al nagelaten.
`Os Paus maakten de ep `É uma Água´ (2010) en de cd's `Paus´ (2011), `Clarão´ (2014) en `Mitra´ (2016)
`Fumo´ (Mitra)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten