Eindelijk is het dan lente geworden. Je hebt onverwacht toch nog opslag gekregen, of je denkt gewoon `Laat de armoede de pest maar krijgen. Ik ga mezelf lekker verwennen met een paar mooie Italiaanse zomerschoenen.´ FOUT! Je loopt achter. Portugese schoenen moeten het zijn. Mooie, geraffineerd moderne en toch ambachtelijk gemaakte leren schoenen.
Op 25 november 2013 werd bekend dat Portugal, vertegenwoordigd door de Portugese vereniging voor de schoenenindustrie (APICCAPS), met de campagne `Portuguese shoes: The sexiest industry of Europe´ een Europese Award voor ondernemerschapsbevordering had gewonnen. De 1e prijs in de categorie `Ondersteuning van de internationalisering van ondernemingen´.
Het is duidelijk waarom. Alleen al in de laatste 2 jaar is de export van Portugese schoenen met ruim 20% gestegen naar een recordomzet in 2013 van 1,7 miljard Euro. En dan hebben we het niet over die nepleren voetomhulsels met garantie tot om de hoek, die je bij de Schoenencycloop haalt als het even minder gaat. Nee, Portugal maakt modieuze, echte lederen schoenen waar je Hugo Bos of Dolce en Cabana zich niet hoeven te schamen, maar waar je ook, zoals de foto´s laten zien, best iets informelers boven kunt dragen.
foto´s uit de campagne |
Er zijn bijna 1700 bedrijven, de meeste behorend tot het midden- en kleinbedrijf, met 41.295 werknemers. Een groot deel van de schoenenindustrie (40%) is geconcentreerd in Felgueires, tussen Amarante en Guimarães (en nu eens niet aan de kust), met bedrijven als Dkode, Nobrand en Joia. De werkeloosheid is hier het laagste van het land (11%). In de laatste maanden zijn daar 400 nieuwe arbeidsplaatsten gecreëerd en men verwacht in dit jaar nog een paar honderd nieuwe medewerkers nodig te hebben. Die gaat men werven met de slogan: `Maak deel uit van de meest sexy industrie van Europa´.
Portugese schoenen gaan het helemaal maken. Er is hier een groep supercreatieve ontwerpers aan het werk die onder het motto `geraffineerde innovatie´ Europa en de wereld aan het veroveren is.
Laat die Italianen zich maar gaan toeleggen op het fabriceren van hoefijzers (of deden ze dat al?).
Misschien denk je: `Die Portugeest zit nu gewoon reclame te maken. Wordt hij daar soms voor betaald?´ "Geen eurocent, eerlijk waar. Maar het is leuk om eens te schrijven over iets dat goed gaat in Portugal. Je mag een land toch ook wel eens promoten zonder het over natuurschoon of andere toeristische attracties te hebben? Daarom durf ik te besluiten met een variant op de Nederlandse slagzin uit de crisis van de jaren dertig (vorige eeuw): `Koopt Portugeesche waar, dan helpen we elkaar´.
campagnelogo |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten