woensdag 4 juni 2014

Portugallig 7. Chumbado (afgewezen)


Prachtig woord, `Chumbar´. Het betekent afwijzen of zakken (voor een examen), maar ook plomberen of een loden zegel aanhechten. Je hoort de klap van het loodzware stempel op de laatste bladzijde van het vonnis, als je leest `Tribunal Constitutional chumba três normas do Orçamento do Estado´: Het Constitutionele Hof wijst drie (bezuinigings)maatregelen van de staatsbegroting (van 2014) af. Hetgeen, zoals ook op het Nederlandse journaal te zien was, afgelopen vrijdag gebeurde. Het betreft de kortingen op de ambtenarensalarissen van 2,5 tot 12% in een progressieve schaal, de kortingen op de ziektewet- (5%) en de werkeloosheids uitkering (6%) en de korting op het weduwen/weduwnaarspensioen.


Volgens het Hof gaat het in de eerste twee gevallen om een onevenredig groot (financieel) offer van de betrokkenen, in het derde geval om schending van het gelijkheidbeginsel. Om het de regering in financieel opzicht niet al te moeilijk te maken - we zijn inmiddels al halfverwege het jaar - gelden de uitspraken niet met terugwerkende kracht. Echter wel met onmiddelijke ingang (Men kent zijn pappenheimers). Verwacht wordt dat de impact op de staatskas voor dit (halve) jaar zo´n 600 miljoen Euro bedraagt, waarvan het grootste aandeel voor rekening van de ambtenarensalarissen komt.

In interviews op het journaal en in de kranten bekritiseren de leiders van de regeringspartijen PSD en CDS de beslissingen van het Hof op de inmiddels bekende manier: `Het Hof dwingt ons tot het nemen van belastingmaatregelen, net nu de economie tekenen van groei vertoont. het Hof kiest voor belastingverhoging inplaats van bezuinigingen´ Er wordt gesproken over een verhoging van de BTW, die nu al 23% is. Een paar doen er deze keer nog een schepje bovenop: `Rechters zouden zich niet kunnen en mogen bemoeien met bezuinigingsmaatregelen.´ Het grappige is dat men hier de Nederlandse grondwet (art. 120) lijkt aan te halen. Maar Nederland heeft - in tegenstelling tot Portugal - een Eerste Kamer die wetgeving toetst en af kan wijzen. Bovendien gaan in Nederland, dat met Finland het enige Europese land is dat geen constitutioneel hof heeft, de laatste tijd veel stemmen op om juist zo´n hof op te richten.

"Het probleem zit hem noch in de grondwet noch in het Constitiunele Hof, het probleem zit hem bij de regering, die in de begroting van 2014 maatregelen heeft opgenomen die al twee keer eerder door het Hof als ongrondwettelijk zijn beoordeeld en dus kon weten dat ze opnieuw als ongrondwettelijk zouden worden afgedaan", zegt João Semedo, een van de twee leiders van het `Bloco da Esquerda´ (lijkt een beetje op Groen Links).

In feite gaat het weer om hetzelfde populistische, cynische spel waar deze regering patent op heeft: Neem belangrijke maatregelen in de begroting op, waarvan je bijna zeker weet dat ze door het Constitutionele Hof zullen worden afgewezen en gebruik die afwijzing als alibi voor wat voor draconische maatregel dan ook. De regering heeft geen schuld, want werd hiertoe door het Hof immers gedwongen! Een toespraakje van Durão `Mister Europa´ Barroso op het juiste moment, waarin hij Portugal aanmaant om snel met alternatieve maatregelen te komen om de gestelde begrotingsnormen te halen, komt goed van pas. Het is allemaal ingecalculeerd (of ziet de Portugeest spoken?)

Door de regering Passos Coelho is tijdens haar mandaat geen enkel behoorlijke studie naar daadwerkelijke staatshervormingen en daarmee structurele bezuinigingen verricht en men heeft op geen moment te kennen gegeven een visie te hebben op hoe een betaalbaarder en toch sociaal Portugal er in de toekomst uit zou moeten zien. Blind hakken en maar hopen dat het goed komt lijkt haar enige recept. In de tussentijd stijgen ondanks alle bezuinigingen nog steeds elk jaar de staatsuitgaven (!) en neemt ook de staatsschuld alleen maar toe.

Laatste nieuws is dat de regering het Hof  verzoekt om een schriftelijke uitleg van het vonnist te geven: Tijd rekken. Is er misschien helemaal geen plan B?

                                                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten