woensdag 8 juni 2016

Van de boerderette 32. Kersentijd

Wat stonden ze mooi in bloei. Het leek wel Hanami Matsuri als ik uit het raam keek. En dan heb ik het over slechts twee jongvolwassen bomen, adolescenten nog eigenlijk. De kersenboompjes die ik vorig jaar geënt heb, vertoonden nog maar een of twee bloempjes, meer voor de show dan om al tot kers uit te groeien. Maar toen kwam de regen. Langdurige `vuilen, kouden regen´. De bijen gingen met verlet en de bloesem viel onbemind en onbevrucht van de takken. Drie kersen telde ik, toen het eindelijk opklaarde. Gisteren verdween de laatste. Onrijp. Natuurlijk weer de gaai, die het ook op mijn aardbeien heeft voorzien. Ik mag lijden dat hij er het zuur van gekregen heeft. Geen kersen dit jaar. Ook geen pruimen of perziken, die ondergingen hetzelfde lot. Gelukkig wel appelen en peren in het verschiet, citroenen zat en knollen natuurlijk. 

 
mooie boom, maar geen kers te zien..

 

Het echte kersengebied van het Noord-Portugal ligt aan de andere kant  van de rivier, zo'n 25 kilometer stroomopwaarts: Resende. Elk jaar, in de kersentijd, zitten er langs de weg tussen Marco de Canaveses en Paços de Gaiolo op dezelfde plekken kersenverkoopsters uit Resende met kisten vol felrode krieken en - die vind ik toch het lekkerst - karmijnrode zoete kersen. Op het hoogtepunt van de oogst kosten ze nog geen 2 Euro de kilo en laten we ons vaak voor 5 of 6 Euro een kistje aansmeren. Ook dit jaar verheugden we ons daarop. Maar er zit er geen één. Door de langdurige regen is meer dan de helft van de oogst - jaarlijks gemiddeld 3500 ton - naar de Filistijnen. In het televisiejournaal sprak een kersenteler dramatisch over wel 80%, maar boeren overdrijven graag als het om schade aan de gewassen gaat - wie weet komt er nog een subsidie los - dus dat nemen we maar met een korrel zout.


en zo hoort het natuurlijk

"De regen is onze grootste vijand", verklaart een kersenteler uit Resende met 24 hectare kersenbomen in een artikel van de krant `Jornal de Noticias´. "Afgelopen maandag ging ik plukken en 60 % waren `rachadas´, gekloofd. Het grootste voordeel van deze streek aan de Douro is een microklimaat dat het mogelijk maakt om de kersen er twee weken eerder te oogsten dan in de rest van het land. Maar dit jaar kon de kersenpluk pas twee of drie weken later dan normaal beginnen. Toch was, ondanks de regen op de laatste dag, het jaarlijkse kersenfeest in het laatste weekend van mei, met veel folkloristische dans, muziek, de verkiezing van de beste kersentaart  en zelfs een bezoek van de minister van landbouw, Luís Copoulos Santos, weer een groot succes.

kersenfeest Resende 2010

150 kilometer ten zuidoosten van Resende ligt in het district Castelo Branco `Fundão´, een ander kersenstadje en daar las ik juist zo'n enthousiast artikel over voordat het begon te regenen. Hier neemt in de afgelopen zes jaar het productie-areaal jaarlijks met 6 % toe en zijn de 400 producenten inmiddels goed voor een jaaromzet van 20 miljoen Euro (7000 ton). De telers hebben zich georganiseerd en men investeert in onderzoek naar verbetering van de kersenrassen en herintroductie van traditionele soorten. De deelgemeente Alcongosta heeft in samenwerking met `Compal´(vruchtensappen) en het gemeentebestuur een leuk plan ontwikkeld om `de stadsmens´ meer bij de fruitteelt te betrekken: Voor 20 Euro per jaar kun je een nieuw te planten kersenboom adopteren. Het bestuur van de deelgemeente verzorgt je petekind in een speciaal daarvoor aangelegde kersentuin en je krijgt 2 kilo kersen per jaar tot de boom vruchten begint te geven. Dan moet je ze zelf komen plukken.
Maar ook in Fundão is dit jaar zo'n beetje de helft van de kersenoogst door de zware regenval verwoest.
"Graças a Deus", geloofd zij de heer, zeggen de boeren in het katholieke binnenland van Portugal. Maar met hoge heren is het kwaad kersen eten dit jaar.


Uiteindelijk wisten we toch nog kersen te bemachtigen bij de brug over de Tâmega vlak voor Marco de Canaveses. Daar staan altijd stalletjes met groente, fruit en traditioneel gebak. De kwaliteit was niet om over naar huis te schrijven: de ene rijp, de andere zuur en er zaten veel merkwaardige mutaties met twee pitten tussen. En dat voor 5 Euro per kilo. Maar het kan veel gekker. In Helsinki betaal je 52 Euro voor een kilo kersen!

            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten